Българската общност в Чикаго наброява над 100 000 души, а местните често сравняват числеността си с тази на град като Благоевград. Въпреки това, правото си на глас през последните две години там упражняват едва 3 000 души. За днешните избори в Чикаго едва се събраха желаещи, за да се отворят три избирателни секции. Причината за липсата на интерес у нашите сънародници е, че някои от тях се чувстват забравени от родните политици. 

Именно такъв е Калин Пенчев, който започва от нулата преди 20 години, а днес може да се похвали с верига български магазини в САЩ. Търговецът обяснява, че ключът към успеха е да знаеш как да продадеш стоката си на клиента. Така той успява да „продаде" и днешните президентски избори на избирателите, защото в неговия магазин е една от трите секции в Чикаго. Очакванията на Калин са, че с пускането на бюлетината ще се купуват и пресните банички, които се предлагат там.

„Никой не ви кара на сила да гласувате, но има къде да дойдете да пиете едно кафе”, споделя Калин.

И ако изборната кампания е вид търговия, то според него кандидатите за президент на България не са успели да продадат стоката зад океана.

„Те си играят тяхната игра, те са добре в България, ние сме тука”, коментира търговецът и обяснява, че повечето българи в САЩ са с усещането, че никой не се вълнува от вота им. Българският генерален консул в Чикаго Иван Анчев си обяснява малкото секции с липсата на интерес към изборите на нашите сънародници.

Освен в консулството и в българския магазин, има открита секция и в църквата „Св. София”. За отец Грую, който е свещеник там, това са осмите избори в храма. Той потвърждава, че българите там се чувстват забравени от държавниците у нас.

„Нито един кандидат не дойде тук, а Чикаго е най-голямата общност”, оплаква се отецът.

Снимка: btvnovinite.bg

Малкото българи, които ще гласуват, заявяват, че проявяват интерес предимно към референдума. Резултатите от техния вот трябва да станат ясни утре сутрин. Последни ще гласуват нашите сънародници на западното крайбрежие, където секциите ще затворят в 6 ч. сутринта българско време.