Защо авторът на „Развод ми дай” иска да се откаже от българското си гражданство?
Обиден на държавата, която оценява таланта му на 170 лв. месечно, композиторът обяви, че ще изпрати паспорта си в Брюксел - като символичен подарък по случай наближаващия му рожден ден
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    6
Александър Кипров
Снимка: btvnovinite.bg

Големият композитор Александър Кипров, автор на емблематичните песни „Развод ми дай” и „Последен валс” ще се откаже от българското си гражданство. Това обяви той в публикация в социалната мрежа „Фейсбук”, гневен от това, че държавата му е отредила с 30 лева под минималната пенсия. 

Когато писал музиката на песента „Развод ми дай”, Александър Кипров дори не предполагал, че ще дойде ден, в който да поиска развод от родината си.

Днес, обиден на държавата, която оценява таланта му на 170 лева месечно, композиторът обяви във „Фейсбук”, че ще изпрати паспорта си в Брюксел  като символичен подарък по случай наближаващия му рожден ден, на който става на 66.

Ето какво каза той пред Полина Гергушева:

Съвсем скоро идва рожденият ви ден, на 11 декември, как ще го посрещнете?

Както всяка година в тесен семеен кръг. Освен това поради естеството на работата ми всяка вечер в продължение на 50 години по заведения и зала съм стигнал до един индийски философ, който казва, че човек отива в шумната тълпа, за да заглуши вика на собственото си мълчание.

Какво ви казва викът на вашето мълчание? Какво крещи?

Крещи, че сме живели с едни мечти, които се оказаха нереалистични, всичко е било една огромна игра. През 1990 г. със Сашо Петров написахме „Последен валс” и „Развод”, и се надявахме, че до 3-4 години ще заживеем в благоденствие като западняците. Нежната революция. Няма нежни революции, една революция или трябва да бъде с кръв, или не е революция.

Преди една седмица написахме един гневен пост в социалната мрежа „Фейсбук”, в който казвате, че ще изпратите паспорта си в Брюксел. Какво конкретно Ви подтикна да го напишете?

Аз имам над 40 години трудов стаж реално към Концертна дирекция и Импресарска агенция. С Лили Иванова 25 години съм работил на сцена, което прави 50 години трудов стаж. Всеки ден концерти, другото време 3-4 месеца в чужбина. Изведнъж се оказва, че документите били изгорели, на концертна дирекция и на импресарска, което дефакто означава, че ние нямаме трудов стаж. И аз не получавам дори минимална пенсия, а някакво подаяние, което беше 134 лева, сега е 170. Това де факто е един нонсенс. Аз не хленча, а говоря от името на всички мои колеги, които са на това дередже. Но голяма част от музикантите сме по-свити и по-неорганизирани хора, не ходим пред парламента с кирки и каски.

Въпросът е какво ще правите?

Много неща ми се въртят в главата и нещо ще трябва да предприема, но не тук в България, може би ще се отнеса към Европейския съюз. Това е неправда. Аз не искам смартфони и коли. Искам нормален стандарт за мене и всички мои колеги, които са на това дередже, да може просто да живеем нормално, да творим нормално, да дишаме нормално. 

  • 6
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре