Очакванията са топлоподаването в софийските квартали, засегнати от аварията на главен топлопровод на ТЕЦ „Земляне“, да бъде възстановено утре сутринта.

Аварията остави на студено най-малко 24 хил. домакинства в „Стрелбище“, „Белите брези“, „Красно село“, „Гоце Делчев“, „Хиподрума“, „Мотописта“ и „Борово“, вкл. четири училища и седем детски градини.

Снимка: bTV

Въпреки че тя е локализирана към 22:30 ч. вчера, по отстраняването ѝ се работи от тази сутрин, защото на мястото е имало автомобили, които трябвало да бъдат репатрирани. Според „Топлофикация“ информация е имало навреме, а екипите са започнали работа при първа възможност.

Те ще трябва да работят и през тази нощта. Достъпът до пробитата тръба се оказа труден, тъй като топлопроводът минава през частен имот.

„Искрено се надявам, че аварията ще бъде отстранена в рамките на тази нощ“, каза по-рано днес кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

От Столичния инспекторат по образованието обясниха за bTV, че часовете в засегнатите училища днес са били намалени. Ако положението се окаже сериозно, имат готовност да обявят извънредна ваканция в засегнатите училища.

В детските градини са минали на алтернативно отопление на ток, за да поддържат подходящата температура. Ако тя обаче падне под 18 градуса, ще се наложи връщането на деца, каза Ксения Семизорова, директор на детска градина „Детелина“.

Ако парното не бъде пуснато в рамките на 48 часа, абонатите имат право и на обезщетения.