Една година без вода – на това изпитание са подложени десетки домакинства, засегнати от свлачището между Златни пясъци и Кранево. Преди пет години свлачището погълна път, морски фар и постройки.

Според ВиК – Варна ежедневните аварии на стария водопровод допринасят за засилване на свлачищните процеси, които застрашават както имотите на хората, така и самия път, който свързва Варна с Дуранкулак. Засегнати са около сто имота, от които 60 са обитаеми.

„Всичката вода, която влиза в къщата, се дренира в почвата и оттам имаме изкуствено предизвикване на свлачищни процеси. Правим една елементарна сметка – едно семейство отива за събота и неделя на вилата си, харчи 400 литра вода на ден, за два дни – един тон вода. Тая вода няма къде да отиде, влиза в почвата. Смятаме, че има 50 къщи, т.е. 50 т вода за събота и неделя отиват да предизвикат свлачище. Хората не го мислят така, знаят, че имат една къща, искат да ходи там, но не знаят, че сами си подливат водата и къщите им заминават”, обяснява Олег Колев, специалист по свлачища и укрепване на територии в община Варна.

„Историята е много отдавна. Ние правим постъпления за възстановяване на водоподаването от една година и един месец. Нямаме никаква вода – с мотива, че има кметска заповед, която спира водоподаването на основание това, че са възникнали свлачищни процеси. Поискахме тази заповед от кмета с нарочно писмо, той не ни я предостави”, казват потърпевши.  

Всички институции твърдят, че няма изход, тъй като водата попива в ската. Вариант за реконструкция на стария водопровод или за изграждане на нов няма.

Снимка: bTV

От МРРБ обясниха, че укрепването на свлачището би струвало над 60 млн лева, което поражда въпроса за целесъобразността на такъв разход. Най-вероятно ще се търсят решения като изместване на пътя. Кога и дали – засега няма отговор.