Антикорупционната комисия издирва ексминистъра на финансите Симеон Дянков, който също като Трайчо Трайков трябва да обясни произхода на средствата си.

Бившият енергиен министър и настоящ общински съветник Трайчо Трайков има срок до петък, за да докаже доходите си.

Съдът наложи запор на имотите, акциите, влоговете и депозитите му.

Решението на съда е заради установено несъответствие между доходите и имуществото му в размер на близо 2.5 милиона лева за 10 години.

Проверката срещу ексминистъра е заради обвинението му за продажбата на остатъчния държавен дял на ЕВН. Делото е върнато на специализираната прокуратура за доразследване, а освен Трайков, подсъдими са Иво Прокопиев и Симеон Дянков.

Антикорупционната комисия е открила несъответствия между декларираните и действителните доходи на бившия енергиен министър.

„Тепърва предстои развитие на това производство, след като лицето ни даде една декларация и ни обясни откъде са неговите средства. Възможно е те да са от законен произход. Но ние сме видели едни 2.4 млн., и те нямат – поне за нас законен източник”, каза Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Адвокатът на Трайчо Трайков съобщи, че ще обжалва решението на съда за запор.

„В съдебното производство г-н Трайков ще установи законността на всеки лев, стотинка, марка, долар и евро. Защото той никога не е придобивал нито един лев, нито каквато и да е друга монетна или хартиена единица по незаконен начин”, заяви адвокат Георги Атанасов.

Адвокатът твърди още, че не е видял документите по запора, тъй като доскоро те били секретни. Според комисията обаче, Трайчо Трайков лично се е запознал с материалите и до два дни трябва да обясни произхода на доходите си.