Имущество на кмета и главния архитект на община Несебър за близо 3 млн. лв. е било запорирано във връзка с делото за строителството върху защитените пясъци край града, станало известно като „Дюнигейт”, съобщи Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, съдът в Бургас е наложил възбрана на 12 имота и 10 банкови сметки на несебърския кмет Николай Димитров. Те са общо за близо 2 милиона лева. Подчиненият му главен архитект Валентин Димов може да се раздели с 11 имота и 14 банкови сметки за малко над милион. Това ще стане, ако се докаже, че те са придобити незаконно, или извън официалните им доходи.

Комисията се е захванала с Димитров е започнала през декември 2012 г., след получено уведомление, че той е привлечен като обвиняем а неизпълнение на служебните си задължения. Анализът на доходите и имуществото на главния архитект Валентин Димов от инспекторите на комисията е направен след уведомление от февруари 2013 г., че той е привлечен към наказателна отговорност.

Установеното разминаване между доходите на Николай Димитров и придобитото от него имущество за последните 10 години е близо 2 млн. лв. За Валентин Димов констатираното несъответствие за същия период е малко над 1 млн. лева.

Поглед назад

Скандалът избухна в последните дни на 2012 г., когато започна строеж върху 29 декара край морето, част от тях – дюни. За рекордно кратък срок теренът беше продаден от земеделското министерство на физическо лице и препродаден на частна фирма, а цената му скочи в пъти.

Кметът и архитектът са обвиняеми за престъпление по служба за това, че са допуснали застрояването.

С какво може да се разделят Димитров и Димов?

Пет имота, шест ниви и Мерцедес, собственост на кмета, могат да бъдат отнети в полза на държавата. Сред тях и къщата му в скандално известната местност „Кокалу" - с висок зид, камери и близо до плажа, макар и без директна гледка към морето.

На метри от кметската къща, жилищна сграда строи главният архитект на Несебър. Името му стои като възложител на замразения обект.

Без да го познават лично, хората в Несебър говорят, че кметът дава под наем и ресторант в новия град, където бутик има жена му. В квартала на богатите - „Черно море" Димитров има два имота по 500 квадрата всеки. Тук кметът е „съсед" с парцела с дюните.

В тиха уличка, до манастирския двор в Поморие пък се издига двуетажната къща на някогашния главен архитект на града и настоящ на Несебър. Постройката се отличава с екстравагантната си визия.

И двамата служители на най-богатата черноморска община отказаха да коментират имотите си.

  • Кметът на Несебър и семейството му във "фирмен кръговрат"
  • МОСВ забрани строителството върху дюни
  • МОСВ стопира багерите на дюните "до второ нареждане"
  • Разследването по "Дюнигейт" не е приключило, чака се експертиза
  • Разследването на "Дюнигейт" е удължено с 4 месеца
  • Президентът оспорва в КС част от промените в закона за Черноморското крайбрежие
  • Кметът и главният архитект на Несебър остават на постовете си
  • Съдът в Бургас отстрани кмета на Несебър от поста му
  • Шефът на строителния контрол в Бургас е уволнен заради "Дюнигейт"
  • Кметът и главният архитект на Несебър нямат отношение към продажбата на парцела с дюни