От понеделник започва ремонт на най-рисковите участъци на магистралите "Хемус" и "Тракия". В петък на критичките трасета бе извършена инспекция.

Вторият етап на работа започва на 27 април. Движението по тях ще бъде шахматно - с прехвърляне от едната в другата лента.

На виадукта на Елешница например има огромни дупки, и там ще има ремонт и рехабилитация.

Снимка: БГНЕС

Съоръжението е построено през 1978 г., пуснато е в експлоатация през 1979 г. и оттогава не е ремонтирано, е подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след инспекцията. Състоянието му е не само аварийно, но е и опасно за
движение. Разрушаването на асфалтовата основа и бетоновата плоча е изключително застрашаващо живота на пътуващите.

Това е било и причината мостът да бъде затворен още в края на януари, подчерта Павлова и обясни, че пътното платно трябва да бъде изгребано изцяло, което включва отнемане на около 35 см от бетоновата основа на моста. В много лошо състояние е и колоната, която също ще бъде ремонтирана. По думите на регионалния министър, ремонтните дейности само за този участък са на стойност 6 млн. лв.

Лиляна Павлова съобщи, че държавното дружество „Автомагистрали”, което ще ремонтира магистралните участъци, до края на месеца трябва да представи съкратен график за работа на моста при село Елешница. Тя увери, че работата ще приключи до 1 юли, а с последващ етап ще бъдат довършени маркировката, отводнителните системи, сигнализацията.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров посочи, че ремонт не е правен от 1975 г. и е нужна мащабна реконструкция.

Ще се работи по 6 виадукта, както и по трасето между Велинград и Пазарджик.

През юли и август няма ремонти. Така основната работа ще се върши от 20 април 1 юли и от септември.

Цената на винетките остава

Сегашният кабинет няма да повишава цената на винетките. Това съобщи министър Лиляна Павлова при инспекцията на участъците от магистралите "Хемус" и "Тракия", на които тръгва ремонт от понеделник. Именно евтините винетки са една от причините за лошите пътища у нас - това изтъкна шефът на пътната агенция дни по-рано.