От понеделник започват да се шият новите униформи за армията. Това дава надежди на работещите в държавното предприятие „Интендантско обслужване”.

Преди три месеца жени от предприятието излязоха на протест заради поръчката на стойност 4,4 милиона за униформи на армията, която беше дадена на частна фирма, а не на държавното интендантско обслужване с принципал Министерство на отбраната.

След преговори фирмата победител в обществената поръчка се отказва, а шиенето на униформите за войската чрез промяна в правилника на министерството се възлага директно на държавното предприятие.

„Успяхме да убедим фирмата да отстъпи”, обясни министърът на отбраната Николай Ненчев.

Сега в софийския клон се шият само индивидуални бройки.

Зимната униформа ще от дишаща материя. Платът не трябва да гори и да пропуска вода. Общият брой на всички поръчани изделия е над 70 хиляди.

Сега един от цеховете е празен, но до няколко дни облеклата ще започнат да се кроят и работничките имат възможност да изпълняват до над 5000 облекла месечно.

Всяка партида от новите униформи ще бъде тествана.

Униформата ще е по-скъпа от досегашната – на стойност около 1000 лева. Военните обаче ще я ползват и у нас, и зад граница и няма да я връщат след мисия.