В Бургас започва ветроходната регата, която е част от международната федерация по ветроходство.

Ветроходната регата е за клас „Оптимист” и олимпийските класове. Състезателите са от България, Кипър, Гърция, Турция и Румъния. 

От ранни зори децата се подготвят за регатата. „Най-трудното при ветроходството е да запазиш самообладание, да не се шокираш, понеже са много лодки. А по време на карането да си съобразителен, хитрост понякога и да си водиш правилно лодката”, споделя 11-годишният Лазар Пенев.

Снимка: bTV

Лазар тренира от три години и вече е участвал в няколко международни състезания. Ветроходци от 5 държави ще се състезават следващите няколко дни в международната ветроходна регата.

„Тя се утвърди като една от най-силните регати в тази част на Европа, в Източна Европа и традиционно интересът от съседните страни е много голям”, разказва Станислав Късъров, главен съдия на състезанието.

Снимка: bTV

Рекордните 150 малки състезатели в клас „Оптимист". „Ако случайно се обърнат по време на гонка и започнат да плачат, това не е защото им е студено, а защото губят места, т.е. конкурентите ги минават”, споделя Искра Йовкова.

Общо състезателите във ветроходната регата са над 260. Тя е включена в международния спортен календар на Международната федерация по ветроходство.