От днес започва Великденският пост. Това е по-дългият и по-строг период на ограничения. Все повече хора се обръщат към поста не като вид хранителен режим или диета, а като духовно пречистване. Това е и посланието на Църквата - да пречистим душите си, за да се подготвим за Възкресение Христово. Още Свети Йоан Златоуст призовава „нека постят не само устата, но и зрението, и слухът, и краката и ръцете".

Постът е хармонично съчетаване на телесното и духовното въздържание, учи Църквата. Времето, в което да се въздържим от злото в самите нас, да изчистим душата от страстите и греховете. Да се посветим на стремеж към любов и добри дела.

„Постът е благоприятен период, в който да надникнем в самите себе си, в душите си, какво се случва там, но постът е време и за нашите ближни - да не забравяме милосърдието, щедростта, помощта, която трябва да оказваме”, каза протойерей Дончо Александров, председател на храм „Св. Атанасий”.

Вместо да се разгневиш, да обидиш и да осъдиш, по-добре опитай да се усмихнеш, да бъдеш търпелив, смирен и кротък. А освен за духа, полза от поста има и за тялото. Защото въздържанието от храни от животински произход прочиства организма от по-тежките храни, с които сме свикнали през зимата.

Диетолозите съветват да заместим липсващите животински белтъчини с повече бобови култури, зърнени храни и ядки. Повишеният прием на плодове и зеленчуци алкализира организма, помага за изхвърлянето на токсините, облекчава храносмилателната, ендокринната и сърдечно-съдовата система.

Великият пост завършва след 49 дни - време, в което с малко воля и усилия можем да помогнем както на себе си, така и на близките си.