В началото на август кръстовището на Орлов мост, което от няколко години иронично наричаме море – заради вълните по асфалта, ще бъде ремонтирано.

Кръстовището няма да се блокира изцяло, за да не се парализира трафикът в центъра на София, а ще има временни стеснения на различни участъци.

По думите на зам.-кмета на София по транспорта Евгени Крусев 11 години, откакто е правен последният ремонт там, е нормален период на експлоатация, за да се амортизира толкова много настилката.

Снимка: bTV

„Какво е трябвало да бъде направено в миналото не мога да ви кажа. Към момента мога да ви кажа, че ремонтът започва и ще бъде създадена организация да бъде направен максимално качествено”, отговори Крусев на въпроса защо тези вълни, които не са се появили в последната година, не са били ремонтирани по-рано, така че да попаднат в срока на гаранцията.

Планът е сега да се положи усилена настилка, за да може кръстовището на Орлов мост – едно от най-натоварените в София, да издържи на тежкия трафик и да не се превърне отново в „море”.

Пукнатините по настилката на „Цариградско шосе” – между 4-ти км и отбивката за летището, които се появиха само две години след ремонта на булеварда, отново ще бъдат ремонтирани.

Снимка: bTV

Те ще бъдат запълвани със специална паста. Веднъж вече те бяха ремонтирани по подобен начин – запълнени с битум.

Тук, за разлика от ремонта при Орлов мост, движението ще бъде спирано, но само нощем.

Проверка е показала, че проблемът обаче е в основата на пътя, която е на около 50 години – материалът, с който е изпълнена не издържал на твърде ниски температури.

Подмяната му обаче не влизала в последния ремонт.

Шофьорите, които минават от тук, се чудят как старите пътища издържаха с десетилетия.

От неправителствената организация „Спаси София” пък настояват изпълнителят да направи пълен ремонт отново.