Започва проверка защо половин година не е направено нищо за водата с уран
За замърсяването се е знаело от шест месеца, но до вчера не са били взети никакви мерки
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
уран, вода
Снимка: bTV

Всички институции, които имат отношение към контрола на качеството на питейната вода, ще бъдат разследвани от прокуратурата заради скандала с урана във водата в Хасково.

За замърсяването с радиоактивния материал се знаело от половин година, но до вчера не са предприети каквито и да е мерки.

Дали това забавяне е престъпление срещу здравето на хората и околната среда, ще установи започналата проверка на прокуратурата, която трябва да приключи до 20 дни.

Уранът в хасковската вода бил открит преди половин годинаАнализ е констатирал "алфа активност" 1,37 бекерела на литър при допустима норма 0,1 бекерела

Общината в Хасково също започна собствена проверка.

Вина за забавянето носи Басейновата дирекция, чийто мониторинг през октомври първи установява отклоненията в чистотата на водата, категоричен е областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Протоколите от пробите пристигат в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) едва в началото на април.

Водата в Хасково е обявена за годна за пиенеВъпреки уверенията обаче в града вече има паника

Междувременно стана ясно, че служебният министър на околната среда и водите Ирина Костова е поискала от колегата си от енергийното ведомство данни за мониторинга на подземните води в района на находищата на уран, където в миналото е извършван добив.

Целта е да се установи какви мерки са взети за неразпространение на замърсяванията и осигуряването на алтернативни водоизточници при отклонения от нормите.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре