Започва дълго чаканата европейска програма „Ваучери за заети лица“, която осигурява обучение за работещи хора. 50 млн. лева са предвидени за курсове по чужди езици, професионално обучение и осигуряване на дигитална компетентност.

Документи ще се приемат от 15 юни.

„Ваучери за заети лица“ е продължение на старите програми „Аз мога“ и „Аз мога повече“, към които имаше изключителен интерес от страна на хората, но и много проблеми – дълги опашки пред бюрата по труда, чакане с часове за подаване на документи, а след това – и за започване на курс. От Агенцията по заетостта твърдят, че този път това няма да се случи – заявлението за кандидатстване ще се подава и по електронен път. 

Същевременно дистанционната форма на обучение по новата програма е изключена, срещу което въстанаха обучаващи центрове.

„Няма как във всеки малък град и село да има център за професионално обучение с база и там да могат лицата да се обучават“, коментира Любомир Ценов, управител на център за професионално обучение.

Ограничението ще възпрепятства и много желаещи, например хора с увреждания.

Дистанционното обучение е изключено от всички европрограми след решение на кабинета от 2015 г. и с указание на социалния министър.

От програмата вече са изключени висшистите. Ваучери ще се полагат само на хора със средно и по-ниско образование, тъй като били по-нуждаещи се.

„По-нуждаещи се и не толкова гъвкави, за да се приспособят към пазара на труда и нуждите на работодателите“, обяснява Мария Петрова, от Агенцията по заетостта.

Този път обученията няма да са напълно безплатни за хората. Програмата ще поема 85% от цената, останалите 15 на сто ще се доплащат от кандидатите. Целта – по-голяма заинтересованост и контрол от тяхна страна на предоставяното им обучение.

Снимка: bTV

Идеята е участниците „да са малко по-съвестни, да посещават обученията, да ги завършат, за да могат да придобият квалификацията и съответния документ“, казва Петрова.

Ваучерите са на различна стойност в зависимост от курса. По чужди езици са за 300 часа на стойност 700 лева.

Снимка: bTV

Очаква се около 54 хил. души да се включат в обучения.

Заявления за кандидатстване ще се приемат до изчерпване на парите по програмата. В срок от 14 дни от подаването кандидати те ще получат отговор дали са одобрени.

Вижте повече във видеото: