От днес започва кампанията „Безопасна Коледа”. Ще бъдат направени проверки в големите търговски обекти в София, Пловдив и Варна.

Проверявани ще бъдат играчки, светлинни гирлянди, пиротехнически изделия, както и намаленията в магазините.

Инспекторите ще следят за маркировка за съответствие, инструкция за употреба, несъответствия при играчките; обявените технически параметри и др.

Санкциите за търговците са от 250 до 1000 лв. за всяко открито нарушение.

Освен в моловете инспекторите проверяват и по-малките нискобюджетни магазини със стоки предимно от Китай.

Сред най-желаните подаръци за деца са интерактивните играчки - пеят, светят и танцуват.

СЕ-маркировката е един от важните знаци - гарантира, че стоката не съдържа нискокачествен или токсичен материал. Трябва да внимаваме и с батериите.

По данни на Комисията за защита на потребителите около 40% от детските стоки крият риск. Част от тях са детски играчки, електрически гирлянди и фойерверки. Те могат да бъдат открити в търговската мрежа преди голямото коледно пазаруване. 

„Облеклата за деца не трябва да имат връзки, дребни елементи, които могат да бъдат отделени и погълнати от детето”, коментира Дияна Йончева от Комисията за защита на потребителите.

Всички стоки трябва да имат инструкция за безопасна употреба на български. При нарушения се глобява и продавачът, и вносителят, които трябва да са описани на опаковката. 

Ако пък предпочитате да пазарувате в интернет, и онлайн или по телефона можете да се заинтересувате за безопасността на предлаганите артикули.