От днес линейки, таксита и медии също снимат нарушители на пътя. Това е поредната кампания на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Георги Танев е шофьор на линейка и всеки ден бърза, за да спаси човешки живот. 

"Най-често докато шофираме на специален режим, нарушенията са преминаване на червено, неосигуряване на предимство, повечето шофьори не обръщат внимание на сигнализацията", посочи той.

Категоричен е, че камерите имат превантивен ефект, тъй като по думите му хората са наясно, че записите могат да се използват като доказателство.

Досега в КАТ - София са подадени 1000 нарушители, не само заснети с видеорегистратор, но и с телефон. Половината от тях вече са санкционирани.

За момента най-често се подават сигнали за неправилно паркиране - по тротоари, в района на кръстовища и пешеходни пътеки.

Санкционирани са само половината, тъй като подателите на сигналите не са попълнили така нареченото сведение - с подробности за нарушението.

Освен глоби за нарушителите, организаторите на кампанията предвиждат и награда - за най-гледан клип, както и за направено добро на пътя.