Държавата започна проверка в авиокомпания „България ер” заради продължаващия хаос в графика. Снощи пътници чакаха почти осем часа за полета София- Бургас.

Пътниците се оплакват, че не получават предварително информация за промяната на полетите.

След чекиране на багажа им, започва голямото чакане – часовете на излитане се променят многократно, а закъсненията в най-добрия случай са 5-6 часа.

Така в разгара на лятото повече от 25 полета на „България ер” летят с огромни закъснения.

Вместо в 4 ч. следобед, пътуващите от София пристигнаха в Бургас в полунощ. Оказва се, че трябвало да изчакат самолета от Милано, който също закъснял.

Като нямат самолети, защо плануват, защо продават полети, питат някои от пътниците.

От превозвача обясняват хаоса с лошото време в Москва.

Допълнително имало и технически проблем при един от самолетите. Така, за да обслужат групите с туристи в Бургас, от авиопревозвача пренасочили част от екипажите си за полети от София. С натрупването на закъсненията се разстроил целият график.

„Ние летим с ”Еърбъс” със 180 места, а се наложи да осъществяваме с „Боинг”, който има 148  места и наложи допълнително изпълняване на полети”, обясни изпълнителният директор на „България ер” Христо Тодоров. 

Основното оплакване на пътниците е липсата на всякаква информация.

Държавата проверява има ли нарушения.

„Все пак в такива ситуации пътниците са малко афектирани, т.е. трябва да видим дали авиокомпанията си е спазила всички задължения към пътниците”, каза Станимир Лешев от "Гражданска въздухоплавателна администрация".

От „България ер” обещават, че от утре полетите им ще са точни.

„Ние сме готови и заедно с авиоотряда да се помогне, така че хората да не бедстват на летищата, но към момента нямаме такава ситуация”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова.

След проверката ще стане ясно дали ще има някакви санкции за превозвача.

От авиопревозвача увериха, че ще изплащат обезщетения. За целта обаче пътниците трябва да подадат жалба до компанията.

При закъснение с повече от три часа обезщетението е между 250 и 600 евро в зависимост от разстоянието на полета.