Започна най-горещата седмица за тази година. Опасно топло ще бъде във всички области на страната.

Не трябва обаче да забравяме, че традиционно това време на годината е много горещо. В София например през 2000 година температурата е достигнала 40,2. Това е и прогнозираният максимум за някои места в страната в четвъртък, когато се очаква да е най-горещо.  

Рекорд има в световен мащаб. Според последните данни, публикувани от световната метеорологична организация, 2015 година до момента е с най-високи средни температури. Увеличили са се с 0,85 градуса, докато през 2010 година, предишният рекордьор, увеличението е било с по-малко от 1 десета от градуса.

Не случайно синоптиците наричат дните в края на юли "горещници". Най-топло се очаква да е в областите Благоевград и Русе.

„В сряда и четвъртък на отделни места максималните ще достигат и до около 40 градуса. Това ще бъдат двата най-горещи дни. През този месец в нашата страна абсолютните максимални температури са над 40 градуса”, съобщи дежурният синоптик от БАН Марияна Попова.

От началото на века много по-често и за много по-продължително време средната температура е висока - това е част от тенденция да има повече екстремните явления.

„Също така много интензивните валежи също зачестяват, както и сушавите периоди. Наистина може да се говори, че в последните 10-15 години се забелязва една тенденция, при която екстремните случаи на различни метеорологични параметри се увеличават, честотата им се увеличава”, обясни проф. Валери Спиридонов, директор на департамент „Прогнози” към БАН.

Учените смятат, че точно промените в климата са най-голямата заплаха за природата и човечеството през 21-ви век.

Горещините водят и до по-голямо потребление на ток.

Само до ранния следобед днес вече сме изхарчили над 3% повече отколкото за целия 14 август 2014 г. - който е бил най-горещият ден миналата година.

От Електроенергийния системен оператор правят сметка, че през следващите дни енергийната система ще е с 5% по-натоварена, отколкото в най-големите жеги на миналата година.

Ако не възникнат сериозни аварии, системата няма да се затрудни с производството на необходимата енергия.