С ново осветление и видеокамери ще се сдобие Борисовата градина. След една година мястото ще бъде напълно различно и още по-красиво. Паркът ще има нов вход, нова настилка, нови цветни градини.

Като начало ще бъде възстановено осветлението - 7 километра мрежа, 260 стълба. То ще се пази, освен от полицаите на велосипеди и от 31 нови видеокамери.

Това трябва да стане най-късно в средата на ноември. Най-забележителното свързано и известно до момента с реконструкцията са фенерите, които ще бъдат поставени по централните алеи – това са така наречените кралски фенери. Моделът им е измислен от архитекта, правил последната реконструкция пред 27 години, поканен и сега за консултант.

Заради неработещите лампи, унищожените стълбове и ликвидираната електрическа мрежа, желаещите за разходки в Борисовата градина по тъмно клонят към нула.

След трагичния инцидент с 28 годишната Яна миналата година общината пое ангажимент да освети градината. Ремонтът трябва да приключи в края на октомври. Поставянето на осветление е само началото на пълната реконструкция.

„Първо осветлението и наблюдението, а след това алеите и разбира се цветните пространства и тревните площи следващата година,” каза кметът Йорданка Фандъкова. „Там, където има видеонаблюдение се увеличава чувствително сигурността и намаляват посегателствата, а дори да има такива, могат много лесно да се установят.”

Досега лампите и стълбовете в парка са оцелявали след ремонт най-много месец. Общината обаче няма да прибегне до заключване на градината, защото от една страна оградата ще излезе изключително скъпа, а от друга - денонощният свободен достъп до парка е голяма придобивка за гражданите.

Един милион лева струва само подмяната на осветлението и електрическата инсталация. Поне 400 хил. лева ще струва новият вход на парка откъм езерото. Видеонаблюдението излиза най-евтино - към 80 хил. лева. Продължават изчисленията и по останалите дейност, които ще завършат догодина, но общата стойност на проекта се очаква да достигне 5- 6 млн. лева.