Възнагражденията в МВР ще се запазят до достигнатите нива и за намаляването им не може да се говори. Това каза на пресконференция министърът на финансите Владислав Горанов, който днес обсъди с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и синдикалисти от вътрешното ведомство предложенията за промени на бюджета на МВР.

Горанов допълни, че става въпрос единствено за намаляване на компенсациите при пенсиониране, ограничаване на отпуските и консолидиране на допълнителните възнаграждения за прослужено време.

Финансовият министър посочи, че водещият мотив за промени в системите, е натрупванията през годините, които са довели до там, че бюджетите на практика са станали бюджети за разходи и заплати. 95 процента от бюджета в силовите ведомства отива за заплати, каза Горанов. По думите му идеята е да се насочи ресурсът за реални политики и подобряване на условията на работа в министерството, а не за плащания на обезщетения на напуснали служители.

Финансовият министър определи реакцията на служителите като разбираема. Горанов говори през повечето време за мотивацията на служителите да бъдат част от системата.

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова каза, че има подкрепата на професионалното ръководство на министерството за тези идеи, които са били обсъждани с министъра на финансите от два месеца.

Аз вярвам, че всеки човек има правото да вземе най-доброто за него решение и не мога да обвиня тези, които си подават рапорт за напускане, заяви Румяна Бъчварова.

Обръщам се към тези служители на МВР, които се колебаят в момента, да си дадат сметка, че разликата в сумата на тези обезщетения би им позволила да живеят без работа по-малко от една година. Оставайки, макар и с по-ниски обезщетения, на работа в МВР, те получават сигурност, възможност за кариерно развитие, означава и възможност за увеличаване на разходите и на трето място, макар и непряко като влияние, възможност да работят при по-добри условия, каза още Бъчварова на пресконференцията с финансовия министър. Тя подчерта, че няма идеално решение в този вариант.

Бъчварова добави, че отлагането на решаването на проблемите на МВР само ги задълбочава. Вътрешният министър каза, че е запозната с напускането на служители на министерството, които в последните дни са 250 души. Тя обаче добави, че този процес тече от доста време преди да е ясно за предлаганите промени.

Протест преди протеста

Няколко десетки служители на МВР се събраха пред Министерството на финансите, където по-рано днес имаше среща на министрите на финансите и на вътрешните работи, и на полицейски синдикати, които обсъдиха готвените промени в бюджета на МВР за следващата година.

Някои от събралите се полицаи носят жилетки на синдикалната федерация на служителите в МВР. Те блокираха улица "Славянска" в частта й пред финансовото министерство. На мястото дойдоха и няколко полицейски патрулки.

ДПС се обяви против премахване на обезщетенията в МВР

ДПС се обяви срещу опита на правителството да премахне обезщетенията, изплащани при пенсиониране, както и надбавките за прослужено време на служителите от сектор "Сигурност". Това се посочва в позиция на парламентарната група на партията, съобщиха от пресцентъра.

От ДПС заявяват, че обезщетенията и надбавките не са привилегии, а справедлива компенсация за рисковете и трудните условия, при които работят служителите от сектор "Сигурност", както и гарантиране на възможности за тяхната преквалификация след пенсиониране.

"Възразяваме, както срещу същността на исканите промени, така и срещу начина, по който те се правят - без диалог със синдикалните и професионални организации на работещите в сектора и чрез Закона за държавния бюджет без промяна на съответните специализирани закони", посочват от ДПС.

"Възмутителен е опитът на ресорния министър да избяга от отговорността, която носи към служителите в повереното й министерство. В усложнената от бежанската криза ситуация министърът е длъжен повече от всякога да осигури спокойствие и стабилност на работещите в системата", заявяват от ДПС и допълват, че парламентарната група ще гласува против предложените промени.