По принцип у нас циркулират три вида вируси - така е през последните 35 години, но всеки грипен сезон те са в различно съотношение. Затова те влизат в състава на ваксините и те ни предпазват най-добре от тази заплаха. Това каза пред bTV проф. Нели Корсун – завеждащ лаборатория „Грип и ОРЗ” в Центъра по заразни болести.

Според нея периодът октомври-ноември е най-благоприятен за поставяне на противогрипни ваксини. Причината – нужни са три седмици на организма, за да си изгради имунитет. Корсун обаче подчерта, че и сега не е късно това да се направи – главно от хората, които са по-податливи на грипни състояния и са с хронични проблеми.

„Грипът по принцип протича по-тежко от другите инфекции – дава обостряне на хронични заболявания, дава по-често усложнения. Хората е препоръчително да избягват посещения на масови прояви, да приемат повече витамин С – от плодове за предпочитане, да предприемат топли течности, имуностимулиращите препарати също укрепват”, каза още здравният експерт.

По думите й засега в националната лаборатория няма данни за наличие на грипни вируси. „Трудно е да се прогнозира началото на грипната епидемия – миналата година дойде през втората седмица на януари”, допълни Нели Корсун.

И в Европа нивото на грипните вируси засега остава ниско, но има увеличен брой на острите респираторни заболявания – сред тях са Холандия, Англия, Норвегия.