Заплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете – такива са разказите на спешната медицинска помощ в София.

„Става въпрос за ежедневна агресия”, заяви д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП – София.

Вчера в bTV Новините ви разказахме за пореден случай на агресия срещу медицински лица – спешен екип беше заплашен с нож от близки на пациентка.

„Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание”, разказва Валери Темелков, който е бил част от спешния екип.

Започва рутинен преглед и в един момент синът се появил, държейки голям кухненски нож в ръка. „Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тонът ми, защото го казах рязко”, допълни Темелков.

Д-р Георгиев също разказа фрапиращ случай от неговата медицинска практика. „В кв. „Люлин” живее един наш абонат – човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни. Този абонат ме посрещна на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза „Сега ме преглеждайте, аз не съм добре”, спомня си медикът.

На друг техен колега опрели пистолет в главата по време на преглед.

Според тях проблемите с агресията започват още с възпитанието на децата ни и това на обществото по-късно.

Според лекарите няма възможност екипи на МВР да бъдат изпращани на адрес с линейките.

„МВР винаги се отзовават, но обстановката в адреса на пациента може да се промени за части то секундата. Както всичко е наред, в един момент може да се промени”, допълва Георгиев.