Може ли историята с антракса от варненското село да се повтори и другаде в страната?
Кой и как контролира дейността на транжорните за месо? В случая с варненското село, по думите на земеделския министър, вина имат всички по веригата.

От стопанина на болното животно, който не е предупредил ветеринарния лекар, продал е месото на посредници, а те го доставили на транжорната нелегално.

До последно собственикът на цеха отрича да е обработвал месото. История, която не е изключение.

Легалният начин, по който трябва да се случват нещата, е в транжорната да влиза само месо от кланици и то с необходимата документация за него.

"Нарушенията по веригата - като започнете от фермера, въпреки че е починал, той е стар фермер с дългогодишен стаж, че се коли болно животно, че договорът, който има с частно практикуващия ветеринарен лекар, не е задействал, не е отишъл, не е направил проби, после го продава на черно на сивия сектор, то също се движи без документи, отива в транжорната  и там без съответните ветеринарни свидетелства го обработват, защото го връща на този, който го е доставил и мисли, че няма риск, така че всички по тази верига са с нарушения", коментира министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Земеделският министър заяви още, че се подготвят законодателни промени за санкции на частните ветеринарни лекари, които имат сключени договори с фермерите. За случая във варненското село министър Танева каза:

"Той има договор с този човек, той познава това стадо, не може да си от същото село и да не знаеш, че има болно животно".

Ако се докаже вина и на служители в Агенцията по безопасност на храните във Варна и за тях ще има санкции.