Не знам на кого е била банката КТБ, факт е, че мениджмънтът и управлението очевидно са били лоши. Важно е не само кой е имал влогове, а дали са били на преференциални условия и най-вече къде са отишли кредитите.

Със сигурност има доста хора от съдебната власт, които имат влогове, политици и политически партии, но по-важно е какъв е произходът на техните средства и дали са били на преференциални условия. Това каза в предаването „Лице в лице” правосъдният министър Екатерина Захариева.

Според нея трябва да се види какъв е произходът на парите, да се провери наистина разминаването в декларациите, да започне ревизия и проверка на имуществото и, ако се установи, че произходът на парите е от някаква незаконна дейност - да има и наказателно преследване.

Факт е, че има доста какво да се желае в разследването и в резултатите. Хората искат резултати, това искаше и Европейската комисия, резултати по разследването за корупция, допълни министърът.

Според нея би трябвало да следва най-малко дисциплинарна отговорност и уволнение и, ако се окаже престъпление – разследване в тази посока. България е на едно от първите места по осъдителни присъди, над 90%, но при делата от обществен интерес – там по-скоро има оправдателни присъди.

Това, което министерството може да направи са изменения в процесуалните закони. Какъвто и закон да напишем, въпросът е в неговото прилагане.

По казуса "Белведере" Екатерина Захариева каза, че днес по предложение на дисциплинарен състав ще има изслушване за дисциплинарни наказания.

Дори да се стигне до такова наказание, трябва да се търси каква е причината – дали некомпетентност в разследващите органи, дали е невъзможност за събиране на доказателства поради формалности в наказателно-процесуалния кодекс. Важно е също така да имаме гаранция, че хората, които събират доказателства, са обучени. Нека да спрем да си търсим оправдания в законодателството.

Много пъти и по разследвания на медиите сме ставали свидетели на това – кражбата е записана на охранителна камера и после е трудно, има спор дали да се приобщи към доказателствата, обясни министърът.

„Една от промените, които готвим е, когато е несъмнено след експертиза, че няма манипулация на материала, да може да се приобщи към доказателствата”.

Не можем да неглижираме докладите на ЕК, защото за България е важно да покаже напредък в реформата. Това е механизъм за сътрудничество и тези препоръки са доброжелателни.

Дали се пишат по доноси - не бих казала, че съм съгласна с това твърдение, коментира Екатерина Захариева.

„Европейската комисия идва тук на мисии, тя изисква информация от всички институции в България, които са отговорни за реформата в съдебната власт. Министерството ги обобщава и ги изпраща.

Идват експерти тук, които говорят с институциите, изискват допълнителна информация. В докладите пише какви са източниците на информации. Те не крият, че понякога това е по медийни публикации”.

Промените, които ще предотвратят кражбата на фирми

Обединението на търговския регистър с тези, които се водят от нотариусите, за да могат служителите по вписванията да видят дали документът е действително нотариално заверен и не е фалшифициран.

Готово е изменението на Търговския закон и на Наказателния кодекс. В момента няма изричен текст за т.нар. обсебване на фирми – това затруднява прокуратурата. Ще предвидим специален състав за обсебване на фирма с доста по-сериозни наказания – от 1 до 6 години, а когато има големи вреди – до 10 години лишаване от свобода. Най-вече свързването на регистри ще предотврати това да се случи с фалшиви документи, каза министър Захариева.

Когато една фирма реши да инвестира в една държава, едно от първите неща, които гледа е правосъдната система и администрацията. Администрацията и съдебната власт са много високо в анализите, оценките и риска, когато решават да инвестират в съответната държава.

По отношение на смс-а на Борисов, министърът коментира, че генерирайки постоянно скандали, ВСС пречи на себе си да свърши работата, която трябва да свърши.

Много по-важно е те да се фокусират върху препоръките от доклада. Не мисля, че това е от голямо съществено значение за тяхното качество на работа, каза Захариева.

„Това, което призовавам и ги приветствам, че приеха единодушно ясен план за действие по отношение на мерките в доклада и сроковете за тяхното изпълнение.

Не бива да се заклеймява, че всички магистрати са лоши. Това не е добре за правосъдната система, допълни министърът.

Скандалът „Яневагейт” има значение, коментира министърът: Двете дами са били на ръководна позиция – има значение това, което са си говорили, за да се изясни каква част от този разговор е истина. Едната не си спомня да го е водила, другата го потвърждава навсякъде с различни нюанси. Тече разследване, нека да видим резултатите от него. Никой не може да каже каква част от тези разговори са верни.

Нека да не демотивираме магистратите, които работят. Поглеждайки нормите на натовареност на някои съдилища – това е наистина нечовешки труд, каза Захариева.