Специалността „Право” ще се изучава само в редовна форма на обучение, реши Министерският съвет с приемането на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”.

Новият нормативен акт става факт след проучване на междуведомствена работна група, което констатира морално остарял модел, неоправдано завишен прием на студенти и липса на адекватна подготовка по право на Европейския съюз.

Изучаването на право само в редовна форма се налага заради различието между общото равнище на подготовка на редовните и задочните студенти, обясняват от кабинета.

Според новия план ще бъде увеличен хорариумът на дисциплините „Наказателно процесуално право”, „Данъчно право”, „Международно публично право” и „Право на ЕС”.

Досегашната дисциплина „Административно право и административен процес” се разделя на три отделни – „Административно право (обща част)”, „Административно право (специална част)” и „Административен процес”.

В рамките на общата програма на обучение ще се въведе възможност за специализирано обучение по чужд език с юридическа насоченост.

След завършването на основната програма пък е предвидено и въвеждането на специализирани магистърски програми с цел по-тясната специализация на юристите.  

Като основна мярка за преодоляване на проблемите в качеството на юридическото образование ще се въведе и изчерпателен единен ред на държавния изпит.