Министерството на финансите оценява като недопустими и неприемливи действията на началника на митница „Свиленград” Тодор Караиванов, довели до задържането му, съобщиха от ведомството в прессъобщение.

Вчера между 17:30 и 18:30 часа при специализирана акция на звеното за борба с корупцията и ДАНС, митническият шеф е задържан пред управлението в Свиленград, след като е приел последователно два подкупа, от две различни лица.

От министерството заявяват, че случаят на Караиванов е изолиран и подобни няма да разколебаят служителите му да се борят с корупцията, „независимо откъде се проявява тя – от страна на държавната администрация или от частния сектор”.

„Подкрепяме безусловно всички предприети от компетентните органи действия, разкриващи, доказващи и предотвратяващи корупционни практики на всички нива в администрацията и ще продължим да бъдем нетолерантни към тях”, гласи съобщението.

Според министерството случващото се е доказателство „за усилията на цялата държава да се изкоренят натрупалите се пороци”. „За разработката и срока на реализация своевременно е бил уведомяван министър-председателят Бойко Борисов”, обясняват от МФ.

„Министерството на финансите ще продължи да работи за повишаване на събираемостта на приходите. По предварителни данни, резултатите от работата на приходните агенции показват повишаване на събираемостта през месец януари 2015 г. спрямо януари миналата година. Това е индикатор, че работата в агенциите е в правилната посока”, заключва съобщението.