Четирима организатори на канал за нелегална миграция от Близкия изток към България и Западна Европа са били задържани при операция на ДАНС и МВР, съобщиха от пресцентъра на агенцията за национална сигурност. След акцията е предотвратено прехвърляне на голям брой жители на Афганистан и Сирия, тъй като операцията е осъществена в момент на подготовка на тяхното незаконно преминаване на границата с Турция, посочват от ДАНС.

Организаторите на канала са петима чужденци от иракски и сирийски произход. Четирима от тях са били задържани при операцията, а петият към момента е извън страната, откъдето е набирал имигранти за прехвърляне в България, се посочва в съобщението. Установено е, че нелегалната мрежа е акумулирала значителни финансови средства от незаконната си дейност.

Организаторите на канала са поддържали висок стандарт на живот, притежавали са значителни финансови средства, луксозни автомобили и скъпи недвижими имоти. Дейността на мрежата е създала предпоставки за застрашаване на националната сигурност поради риск от проникване на чужденци от рискови региони, потенциално свързани с терористична и екстремистка дейност.

Допълнителен рисков фактор са натрупаните незаконно придобити големи парични суми, чието предназначение за друга престъпна дейност или тероризъм се проверява, добавят от ДАНС. На организаторите на канала са наложени принудителни административни мерки отнемане на правото на пребиваване в България, принудително отвеждане до границата, експулсиране и забрана за влизане в страната за срок пет години.

При операцията са извършени проверки на общо 17 адреса по предварителна информация за настаняване на нелегални имигранти. Проверени са 81 чужди граждани. Установено е, че 27 от тях са незаконно пребиваващи в страната. В районни управления на МВР са отведени 20 души и се работи по установяване на самоличността им. На Държавната агенция за бежанците са предадени пет деца и родителите им.