Българинът, който предизвикаха истерията в София, стигнала чак до САЩ, е собственик на баничарница.

София осъмна вчера с информацията, че има опасност от терористичен атентат в района на хотел „Плиска”. Предупреждение за това пусна на страницата си във „Фейсбук” държавният департамент на САЩ.

Снимка: bTV

Наложи се лично премиерът Бойко Борисов да обяснява, че опасност няма, а ставало въпрос за фалшив сигнал заради „една любовна история между еднополови”.

Оказва се, че българин и интимният му приятел афганистанец са се скарали преди дни. За да си отмъсти, нашият сънародник се обадил на телефон 112 и съобщил, че любовникът му е споделил, че са се опитали да го вербуват да извърши самоубийствен атентат.

Двамата са били задържани и разпитани. Българинът е собственик на баничарница. Последните дни не е идвал в обекта, казват служители. Съседите му от блока, в който живее, са меко казано изненадани от случилото се. Разказват, че има жена и дете.

Според наши източници афганистанецът работел в баничарницата.

„Нищо особено няма в този случай. Само в рамките на вчерашния ден има 12 сигнала от подобен род за поставени взривни устройства и други технически средства, които целят терористични действия, но това е ежедневната ни работа”, коментира днес   зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Снимка: bTV

За да се реагира по-адекватно на подобни и други сигнали, днес правителството отпусна нови 5 млн. лева за МВР и Жандармерията. С парите ще бъде закупена техника, микробуси и лични защитни средства.

Можа да издигнем „леко заграждение” на границата с Гърция

Добрата новина за МВР съобщи на оперативното ръководство лично премиерът Борисов, който по-късно коментира в парламента мигрантския натиск. По думите му истинската заплаха за страната ни може да дойде от Гърция, а не от Турция.

Снимка: bTV

„Организират се групи от 1000 -2000 души да минават границата, защото знаят нашите разчети и подобни групи не можем да ги спрем лесно и за това сме готови, ако има нужда и едно леко заграждение с Гърция да направим”, обяви министър-председателят.

От началото на годината 8 700 души са се опитали да влязат у нас нелегално. Само последните дни са изведени 13 съмнителни чужди граждани.

Трети ден продължават изключително строгите мерки за сигурност по граничните пунктове у нас. Затруднен е трафикът по границата ни с Турция и Гърция. На „Капитан Андреево” опашките от тирове са намалели значително, но напрежението сред шофьорите остава. На Кулата – Промахон пък ситуацията е допълнително усложнена заради празника днешния национален празник в Гърция.