От началото на годината е извън закона производството и на последния вид електрически крушки с нагреваема жичка - от 25 вата.

През годините такава забрана бе последователно въведена и за по-мощните крушки с нажежаема жичка. Изчезнаха ли тези крушки от рафтовете на магазините и забранено ли е да се продаваат и купуват, провери екип на bTV.

Крушка като тази от 40 вата беше спряна от производство още през 2011 г., но както виждате, лесно може да се намери по българските магазини.

Същото е и с крушките от 100, 75 и 60 вата. От 2009 г. те постепенно бяха спирани от производство. Крушките с нажежаема жичка имат едно важно предимство - цената, тази крушка от четиресет вата, която си купих, струва само 0,89 лв. Но пък тези крушки харчат много ток и това е причината, за забраната за производството им в целия Европейски съюз с цел да се насърчат хората да използват енергоспестяващите.

„Един двустаен апартамент, да речем, подмяната на електрическите лампи с енергоспестяващи видове, могат да доведат до спестяване на 150 лв. годишно като инвестицията се изплаща за около три месеца”, обясни Цветомира Кулевска.

Въпреки спирането от производство крушките със жичка ще продължат да се продават в магазините, защото има големи складови наличности от тях.

Клиент разказва, че не стават вече, опасни са и излъчват прекалено много топлина, бързо горят, не са добри, по-добре тези, наистина по-добре, но цената трябва да поработят върху нея.

Важно е да се знае, че на този етап забраната се отнася само за производителите. Като клиенти ние не подлежим на санкция, но трябва да ни е ясно, че освен всичко, с остарелите крушки замърсяваме околната среда.