Забранените от реализация яйца с фипронил са 1,5 милиона
Всеки ден кокошките добавят нови 150 хил. яйца, които ще бъдат унищожени
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Яйца
Снимка: iStock

Иззетите заразени с фипронил яйца вече са към 1,5 млн. броя. Всеки ден кокошките, третирани със забранения препарат, добавят нови 100-120 хил. яйца и има натрупване на възбранените яйца. Това заяви Румен Порожанов, министър на земеделието и храните в „Тази сутрин”.

В складовете на птицефермата има 17 петлитрови туби с фипронол – препарат за третиране, който съдържа 2% активно вещество фипронил. Те казват, че са третирали тревни площи във фермата, а две от фирмите гледат кокошките свободно, а не клетково.

Скандалът „фипронил”: В една от птицефермите – отвътреСобственикът ѝ е дал проби още в началото на скандала, който се разгоря в Европа – тогава те са били отрицателни

Възбранените яйца са били основно за българския пазар, като за Кипър е имало малка бройка около 7000.

Порожанов уточни, че фипронилът е забранен за третиране на продуктивни животни-може да се използва за обезпаразитяване например на домашни животни – гълъби например.

Йордан Войнов: Има пробив в системата за бързо предупреждение за храни на ЕКХоландия е открила фипронил през декември и е мълчала месеци наред, каза бившият директор на БАБХ

„Информацията, която дойде от Белгия и Холандия показва, че там се ползва за подсилване на другите препарати. Неслучайно докато там докато не се изясни бяха затворени стотици ферми”, каза той.

партиди яйца
Снимка: bTV

Заразените яйца стават опасни за организма, когато човек около 70 кг консумира 70-80 яйца с кратък период около седмица. Министърът добави, че на страницата на министерството ще има качена информация за предприетите мерки и за нивата на опасност, като основната цел е да се върне доверието на хората.

Що е то фипронил и защо не бива да го има в яйцатаИнсектицидът е забранен в Европа и се смята за умерено токсичен

Предстои всички кокошки-носачки над 35 седмици възраст да бъдат унищожени през екарисаж, както и всички яйца и в складовете, и иззетите от веригите. След гаранции за чистотата на фермата ще може отново да заработи.

Порожанов заяви, че фипронилът не е параметър задължителен в изискуемите лабораторните анализи и изследвания, тъй като е забранен.

БАБХ за яйцата с фипронил: Няма място за паникаОпасната концентрация е над 0,72 мг/кг; при установените у нас яйца е 0,027 мг/кг

По повод двойния стандарт в качеството и цените на храните в Европа и у нас Порожанов посочи, че темата вече ще влезе в дневния редна евродепутатите и ще има решения на въпроса.

Според българските анализи е ясно, че 20% от изследваните продукти са с различни съставки. Това не ги прави опасни за здравето и е спазено изискването на опаковката да е посочено какво съдържа продукта.

От Берлин до София цената на детски сок скача със 147% Мая Манолова иска регламентиране на двойния стандарт при храните

„Разликата е търсена определено. Мотивите на производителите са били, че искат да се съобразят с предпочитанията на съответния пазар, което не е сериозно. Платежоспособността на българина също не е фактор”, каза той. Според данните има продукти с  90 до 107% по-скъпи при детските храни.

По повод измамите с имоти във Вълчедръм Порожанов заяви, че са взети мерки тези договори да не бъдат вписани и са внесени законови изменения да се изчисти проблемът нотариусите да заверяват само подписите, но не и съдържанието на договорите.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре