През последните три години държавата е отделила 19 263 657 лв. за подпомагане на българските неделни училища в чужбина.

Това стана ясно от отговор на вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева на въпрос от народния представител от Реформаторския блок Петър Славов.

В началото на месеца Славов попита какъв е размерът на средствата, отделяни от държавния бюджет през последните три години за подпомагане на тези училища, финансирането достигнало ли е до всички и какви мерки се предвиждат за допълнителното им подпомагане и насърчаване на развитието им след влизане в сила на Закона за предучилищното и училищното образование (ЗУПО). Тогава стана ясно, че за учебната 2015 – 2016 г. броят на българските училища в чужбина, които получават финансиране от Министерство на образованието и науката (МОН), достига 140.

Финансират се всички училища, които са включени в Списъка на българските неделни училища в чужбина и за чиято дейност бенефициентите са представили в МОН в определения срок всички необходими документи, отговори Кунева.

Към настоящия момент функционират две български държавни училища в чужбина – Българско средно общообразователно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага и Българско средно общообразователно училище „Христо Ботев“ в Братислава. Те се финансират от МОН, като училището в Братислава получава средства и от словашката държава.

След влизане в сила на ЗУПО, предвижданите основни дейности от страна на МОН за дейността на българските неделни училища в чужбина ще бъдат свързани с утвърждаване на учебни програми, адаптирани съобразно спецификата на обучението в чужбина и необходимостта от качествено обучение по родния език; утвърждаване на учебни помагала, съобразно създадените учебни програми; определяне в акт на Министерския съвет на условията и реда за осигуряване на средствата за подпомагане на обучението по български език и литература, история и география на България.

Министърът подчерта още, че МОН подкрепя дейностите, които други институции и организации провеждат за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура на сънародниците ни зад граница.

По-рано днес, в предаването „Тази сутрин“ по bTV, бившият министър на образованието Сергей Игнатов, коментира че българските турци в Испания масово записват децата си в български неделни училища, въпреки различията в майчиния език и в изповядваната религия.