Вчера в социалните мрежи бяха разпространени видеозаписи с насилие над деца с увреждания в център за настаняване от семеен тип в Габрово. Записите са направени от социален работник по различно време между 2016 и 2017 г., но излизат наяве едва сега заради... междуличностен конфликт.

От обясненията на работника, ръководителя на центъра, кмета и социално подпомагане става ясно, че за насилието са подавани сигнали и все пак... никой отговорен не е знаел за него. Наказани също още няма.

В дома живеят седем деца и трима младежи с увреждания. Ето какво им се е случвало:

Шанай Мустафа, която е част от неправителствена организация и самата е майка на дете с увреждане, разказа пред bTV, че при посещение в центъра с лекар е видяла дете с луксация и церебрална парализа, чийто крак бил „вързан за врата с колан“. По думите ѝ медицинскиат преглед е показал, че голяма част от децата имат нужда от операция, но такава още не е направена. „Децата имат потенциал, но не получават адекватна медицинска грижа. При деца с увреждания грижата се състои в това да получават адекватна терапия. Мисля, че тези записи не показват всичко, което се случва“, каза още тя.

Според Йорданка Милчева – социалния работник, който е направил записите, клиповете са малка част от случващото се. В предаването „Тази сутрин“ по bTV тя обясни, че ги е направила, за да послужат за доказателство пред компетентните органи.

Йорданка Милчева
Снимка: bTV

Милчева посочи, че е показала клипа на ръководителя на центъра Маринела Лазарова, която от своя страна е поискала среща с Даниела Василева – директор дирекция „Образование и социални дейности“, която през 2014 – 2015 г. е била ръководител на проекта, по който е започнала услугата. На срещата Лазарова показала на Василева нагледно за какво става въпрос. „През времето до 2016 г. винаги е била информирана за каквито и да е нередности в центъра, не са били вземани абсолютно никакво мерки. От 2015 до 2017 г. отговорно мога да кажа, че Даниела Василева не е идвала в центъра на посещение да види как вървят нещата“, каза Милчева.

Тя самата не работи в центъра от два месеца. Посочи обаче, че не всички служители се държали зле с децата.

Ръководителят на център „Хризантема“ Маринела Лазарова обясни, че през декември и е изпратила сигнал до омбудсмана, а на 11 януари официално е сигнализирала прокуратурата.

Маринела Лазарова
Снимка: bTV

Когато видяла първия запис, го показала на Василева и нямало абсолютно никаква реакция, тя дори не дошла на обикновен разговор със служителите. „В момента удобната позиция е да казва, че не е знаела, но не е така“, заяви Лазарова. Тя предположи, че Василева не е предавала нагоре по веригата тези сигнали.

Кметът на Община Габрово Таня Христова заяви, че е „потресена и шокирана от това, което се е случвало в центъра“ и че е „недопустимо, неразбираемо и неоправдаемо поведението, което екипът и ръководителят на центъра са си позволили да проявяват“. По думите ѝ тя разбрала за насилието на 15 януари, когато, при поискани от нейна страна обяснения по повод междуличностния конфликт, получила отговорите на Лазарова.

Снимка: bTV

В информацията се съдържаше материал със сигнал за проявено насилие. Още същия ден изпратих сигнала на прокуратурата и Държавната агенция за закрила на детето. До тогава до мен не е достигал сигнал за насилие, а само за междуличностните конфликти, заяви Христова.

От Даниела Василева получила обяснение, че не е получавала сигнали нито устно, нито официално.

Кметът се закани да е безкомпромисна към всеки, проявил грубо отношение към децата или укрил информация.  Самата тя била влизала в центъра и виждала добро отношение към децата.

Директорът на Териториална дирекция за социално подпомагане Радостина Братованова посочи, че децата са буфер в междуличностен конфликт, а децата са буфер в него.

Радостина Братованова
Снимка: bTV

Управителката на заведението много добре познава Закона за закрила на детето и знае, че е длъжна незабавно да сезира компетентните органи, ако разбере за упражнено насилие върху дете или за дете в риск.

Братованова попита Лазарова защо не е сезирала Отдела за закрила на детето.

„Сметнах, че г-жа Василева, знаейки това и не предприемайки никакви мерки, общо взето е искала потулване на случая. Тогава работодател на всички нас беше кметът на общината и тя е представител на доставчика на социалната услуга в онзи период – до април 2017 г.“, отговори Лазарова. Тя самата отрече да е имала интерес от потулване.

„При всички случаи имам вина, може би, че съм се предоверила на прекия си ръководител, на когото съм докладвала, пак казвам“, заяви ръководителката на центъра

Тя посочи още, че от двете служителки, които се виждат на кадрите, едната е в болничен от април и ще бъде уволнена, когато се върне на работа, а втората ще бъде уволнена в сряда.

Вижте повече във видеото:

Надежда Денева, независим експерт по социални услуги за деца и възрастни, коментира, че ако нямаше междуличностен конфликт, никой нямаше да разбере за случая.

Надежда Денева
Снимка: bTV

Хората си разменят едни и същи обвинения, което означава, че най-вероятно имат една и съща вина. Но по линията нагоре всеки се прави на ощипан – че нищо никога не е знаел, вкл. и хора на много високо ниво.

Никой не обича да чува, че има проблеми, каза още тя. По думите ѝ има системен проблем с целия процес на деинституционализацията.

Денева посочи, че центровете от семеен тип имат обстановка, която е много по-добра от големите домове, материална база, задават възможности за добри отношения, има много случаи в страната, където отношенията са добри, но и много случаи, където не са добри. Хората, които работят там не са подготвени, има много нужда от съпътстваща подкрепа.

„Аз съм далеч от идеята, че хората, които работят на тези места, са лоши хора. Те просто успяват да се справят в някаква тежка ситуация, в която изобщо не са подкрепени – каза още експертът. – И пак казвам – по линията нагоре всеки се прави, че не информиран, но това въобще не е вярно“.

Денева коментира кадрите с насилие, които, по думите ѝ, показват абсолютно неразбиране от страна на служителя към нуждите на детето.

В случая прокуратурата трябва да си свърши работата, служителят, упражнил насилие, трябва да получи наказателна отговорност, но това не означава, че няма друг проблем и е крайно време той да бъде сложен на масата. Целият процес на деинституционализация тръгна много добре, но не се случи добре, добави тя.

Вижте целия разговор във видеото: