Когато хората искат да пометат политическата класа, избирателната система няма никакво значение. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV социологът Мира Радева.

Когато ядосаш хората, няма пропорционална, няма мажоритарна система, всичко е под ножа, изтъкна тя.

„Страшно важно и много полезно е, че мажоритарната система на два тура дава възможност за т. нар. устойчиви мнозинства. Това означава, че е много ясно кой управлява и кой носи отговорността”, категорична беше тя. „Прехвърлянето на топката го гледаме през всички тези години. Затова и парламентът е с ниско доверие”, каза Радева.

По думите й българинът познава тази система, защото така гласува за кметове и за президент.

Според нея това би дисциплинирало политическите субекти. Партията вкарва в редиците си само хора – местен, свестен и известен.

За депутата от БСП Таско Ерменков основният аргумент, заради който той е против мажоритарната система, е начинът, по който тя е предложена. В Европа няма мажоритарна система, в която да се избира на два кръга с абсолютно мнозинство и в двата, изтъкна той.

„В една парламентарна република като България, ако избереш 240 души в парламента мажоритарно. И след това ако от тези 240 направиш едно правителство, какво правим с тези места - правим нови избори, балотажи или влиза следващият по автоматизъм?”, попита Ерменков.

Според него би се стигнало до разпокъсване на политиката. “Когато изберете някого от Видин и той трябва да защитава интересите на тези в Бургас, интересно как ще го направи, когато няма зад себе си политическата сила, която има национално представителство и е национално политически  отговорна. Ще започнем да си провеждаме политики за Видин, Пловдив, Бургас и Варна”, коментира Ерменков.