Wannacry стигна България: Има заразени в София и Варна
Вирусът е направен за пари и се „храни” от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 12
    1
ясен танев
Снимка: Ладислав Цветков

Компютърният вирус Wannacry достигна България. На глобалната карта на заразените компютри светят две точки в София и Варна, като втората е изгаснала след няколко часа. Това според специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев значи, че устройството е изключено.

wannacry, вирус, карта
Снимка: intel.malwaretech.com

Той е категоричен, че вирусът е направен за пари и се „храни” от безхаберието и липсата на дигитална култура на потребителите.

Wannacry се базира на пробиви в операционната система „Уиндоус” и изтекла информация за хакване на лични компютри от Националната агенция за сигурност на САЩ.

По думите на специалиста Wannacry е криптовирус и  червей едновременно, защото не само, че блокира достъпа до личните ти файлове, но и търси място в мрежата ти, за да се настани и мултиплицира.

Вирусът е направен за пари. Биткойните, които са валутата, в която хакерите искат да получат откупа си, са криптовалута. С този начин на плащане не се знае кой плаща и кой ги получава тези пари.  

Вирусът WannaCry възкръсна с нова версия (ОБЗОР)До момента са заразени над 200 хил. машини в повече от 100 държави

„Това което предлагаме е потребителите да архивират данните си и ако ги загубят няма да плащат откупи и няма да подкрепят кибертерористите. Да архивират и онлайн и офлайн”, съветва Танев.

Според данните заразените компютри са 200 000 в над 100 държави. Русия води по брой инфектирани, но не по политически причини, а заради огромния брой по-стари версии на “Уиндоус” и пиратските му версии. На Балканите най-силно засегната е Румъния.

Топ 10 на най-мащабните кибератаки в историятаС появата на интернет кибератаките придобиват нови измерения, защото заразяването с вируси става далеч по-лесно от преди, когато подобни зловредни софтуери са се разпространявали чрез физически носители

По повод двата случая в България Танев призова потребителите да се свържат с него.

Специалистът посочи, че единственото спасение е да внимаваме онлайн както и офлайн. „Както внимаваме къде ходим, какво ядем, така и трябва да внимаваме и в интернет.”, посочи той.

  • 12
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре