Народното събрание одобри на първо четене Законопроектът за измение и допълнение на Закона за МВР, който предвижда ГДБОП да се извъди от ДАНС и да бъде върната в МВР, а президентът да назначава главният секретар на силовото министерство и председателят контраразузнавателната агенцият.

Структурното възстановяване на службите и връщането правомощията на държавния глава бяха одобрени със 128 гласа „за”, 56 „против” и 1 „въздържал се”.

Парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, Български демократичен център и АБВ гласуваха в подкрепа на измененията.

Гласуването бе предшествано от бурни дебати по темата, които бяха придружени от политически обвинения между управляващи и опозиция.

Спорните моменти в закона са три - възстановяване на водещата роля на президента, който да назначава главния секретар на МВР и шефа на ДАНС, връщане на ГДБОП в МВР и възстановяване на Главна дирекция „Национална полиция”, която беше разделена през 2013 г.

БСП обяви, че се връща модела Цветанов. „Единственото, което прави второто правителство на ГЕРБ, е да реабилитира първото, като върне институциите в състоянието, което се намираха преди - свръхцентрализирана структура, в която всичко зависеше само от министъра, вездесъща ГДБОП, поголовно подслушване и тръшкане. Това искате да възкресите”, обвини Атанас Мерджанов от БСП.

От промените става ясно, че подслушването няма напълно да бъде иззето от ДАНС. „Правилно би било да се остави едно малко звено за технически операции към ДАНС”, заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Имаше и опасения, че част от промените в закона се правят, за да се отстрани сегашният главен секретар на МВР и за решаване на конкретни кадрови въпроси.

По време на обсъжданията вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че реформата в МВР ще мине без сътресения и няма да е насочена към конкретно лице "и гарантирам, че няма да има скандални назначения".

"Силно се надявам и мога да гарантирам, че няма да има скандални назначения, най-малкото защото изискванията няма да го позволяват. Няма да има сътресения", каза Вучков. Според него шест месеца ГДБОП и ДАНС не са проработили както трябва и новото правителство няма да позволи това.

Вучков посочи, че реформата от юни 2013, приключила с "едно много известно назначение" на 14 юни, е довела до тежки последици по отношение на диалога на страната ни с Европейската комисия, която в свой доклад е оценила негативно промените.

Позоваването на 400 незавършени производства не е аргумент, категоричен бе Вучков по отношение на аргумента на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и на опозицията, че довеждането до край на тези производства ще бъде изключително затруднено при връщането на ГДБОП отново в МВР.

Той бе категоричен, че новото правителство държи на балансиращата роля на президента, което е била отнета по неясни причини. За финал Вучков увери служителите в системата, че промените не предвиждат отнемането на никакви социални права или намаляване на заплати.

В същото време обаче предложи о т 1 април 2015 г. новопостъпилите служители в администрацията на МВР да се назначават по закона за държавния служител, а не да ползват привилегиите по закона за МВР. Ако това се случи новоназначените служители няма да се пенсионират с 20 заплагти обезщетение, а с максисум 6.