Учители ще влязат в екипа на служебния образователен министър, включително и на поста заместник във ведомството. Това заяви Румяна Коларова в предаването „Лице в лице”, като допълни, че вече е уточнила имената на заместник-министрите си. От старите няма да остане нито един, няма да има и хора с минало в бившата Държавна сигурност. Имената им обаче ще бъдат съобщени след съгласуване със служебния премиер проф. Георги Близнашки.

Коларова заяви, че „все още си събира мислите” и решенията й на различните проблеми ще дойдат след обсъждане и срещи със засегнатите страни.

Като най-значимо събитие в мандата си тя посочи началото на учебната година: „Един нов министър трябва да гарантира, че тя ще започне нормално”. В тази връзка тя обясни, че ще има проверка на обществените поръчки, но този въпрос трябва да бъде решаван внимателно така, че да не се блокира старта на учебната година.

Той със сигурност ще се забави за училищата в наводнена Мизия, каза още Коларова. Как ще се действа там също ще е въпрос на преценка. Възможно е да се осигури организиран транспорт до най-близките училища. На място вече има човек от министерството, а един от зам.-министрите ще участва в междуведомствената комисия.

Служебният образователен министър каза още, че от понеделник започват срещите й със социалните партньори, в които „откритостта ще бъде основен принцип”. Тепърва ще се обсъдят вариантите за повече пари за образование в новия бюджет, както и как ще бъде покрита от ведомството актуализацията на бюджета на НЗОК.

В споразумение за партньорство с ЕК, което България сключи до 2020 година, образованието е посочено като основен приоритет. Коларова обеща, че до края на мандата й ще бъде предложен актуализиран вариант на стратегията за висше образование, която така и не беше приета от миналия парламент.

Назначението си Коларова коментира с усмивка: „Хубавото на ситуацията е, че е за кратко”.

  • Президентът даде блестяща оценка на премиера, който назначи
  • Близнашки е истински български професор, не е правил чистка
  • Служебният кабинет предлага принципа „замърсителят плаща” в управлението на водите
  • Служебното правителство изпълнило 90 на сто от ангажиментите си
  • Агенцията за българите в чужбина има нов зам.-председател
  • Полицаи, пожарникари, военни и охранители от затворите излизат на протест
  • Кабинетът увеличава помощта за отопление
  • Грудев: 70-98 млн. евро е потенциалната загуба по ПРСР
  • Възстановяването на част от спрените евросредствата ще стане до месец
  • Митов: Българите в „Ислямска държава” да бъдат криминализирани