Днес е вторият ден, в който вложителите на КТБ могат да получат част от парите си. До момента общо 39 200 вложители са се разпоредили с 1,57 млрд. лв. от гарантираните депозити.

Нямаше никакво напрежение или струпване на хора пред банките във Варна тази сутрин. В месеците на неяснота около КТБ в града имаше два пъти в седмицата протести. Днес пред централния офис на банката единици дойдоха да търсят парите си.

От Фонда за гарантиране на влоговете обясниха, че хората със сменени лични карти трябва да посетят офис на КТБ, за да заявят данните от новия документ. 72 са банковите клонове и офиси във Варна, от които хората могат да теглят депозитите си. Банковите служители казаха, че вчера са имали повече работа. Пред трезорите днес нямаше и полицейско присъствие.

Вложителите в търновския клон на КТБ вероятно са доста по-малко. Това донякъде обяснява спокойната обстановка в паричните салони вече втори ден. Струпване от хора нямаше пред нито един банков клон. Работният ден започна нормално, без да се налага засилено полицейско присъствие.

"Нямаше проблеми, нямаше опашки. Съвсем спокойно, аз ме изненада това, макар че днеска е втори ден", каза Николай Николов.

Но върнати вложители заради неуредици с документите им имаше. Най-честият казус е "сменена лична карта".

"Имам колеги, на които им се губят парите, няма ги в тая банка, в която трябва да ги получа", обяснява Сиви Мандемова.

Заради подобни казуси втори ден пред централата на КТБ в София се изви опашка. Тези вложители ще почакат още седмица, за да имат достъп до парите си.

"Аз съм с казуса етажна собственост - което нито е физическо лице, нито юридическо, и съответно ми отказват от клона на банката като физическо лице да ми изплатят сумата и трябва да подам заявление и в срок от 7 дни ще ми кажат по кой друг параграф ще ми изплатят сумата", казва Анелия Драганова.

За теглене в брой на над 3000 лева се изисква предварителна заявка. А за много големи суми тегленето в брой става само с инкасо. Междубанковият превод до 100 000 лева е безплатен, за по-голяма сума се плаща такса от 12 лева.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”