Втора година жителите в сатовчанското село Осина живеят в страх. Свлачище разруши няколко къщи и половината път, който е единствената връзка с общинския център.

Местните хора никога няма да забравят студената мартенска нощ на 2015 г., когато силен шум ги буди. В резултат на свлачището, четири семейства остават без дом. Хората бяха евакуирани.

До днес никой в Осина не спи спокойно. Пари за укрепване на района няма, а жителите опитват със спестяванията си да направят ремонти, но само козметични.

С наближаване на зимата страховете се усилват.

Всеки ден 25 деца тръгват на училище с микробуса и минават по разрушения път. Бащата на едно от децата каза, че го изпраща всяка сутрин със страх, особено зимата, когато има и поледици.

„До момента са направени всички документи от общинска администрация, придвижени са до областна администрация, откъдето има положително становище, изпратени са в междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС и чакаме решение или финансиране”, заяви кметът на село Осина Славчо Хаджиев.

За да се възстанови пътят, пострадал от свлачището, са нужни над 700 000 лв.

Има и друг проект за свлачището от 2013 г. в самото село, за който са нужни над 162 00 лв., допълни кметът.

Той обясни, че общинска администрация е отпуснала средства, с които са направени дренажи, изградена е канализация, нова улица, където е бетонирано самото свлачище, но средствата са крайно недостатъчни и хората се страхуват през есенно-зимния сезон, когато се очакват проливни валежи.

Този път няма алтернатива, той трябва да бъде възстановен, тъй като няма друг, от който жителите да влизат в селото и настояват междуведомствената комисия да вземе по-бързо решение.

От 18 къщи, сериозно пострадали от свлачището са 4. Две от семействата вече са си направили нов дом. Другите две са извършили укрепителни работи, за да могат да живеят.