Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък приеха декларация, с която „осъдиха” ГЕРБ, но без да споменават партията поименно. Правителството на съдебната власт, чийто състав до голяма степен бе нареден именно от бившата управляваща партия, сега скочи срещу нея заради критиките й към прокуратурата.

Преди ден Бойко Борисов заяви, че акцията на прокуратурата в печатницата в Костинброд е отнела 5-6 процента от резултата на партията му. Цветан Цветанов пък определи действията на обвинението като „национално предателство”.

ВСС, който доказа, че отстоява независимостта на съдебната власт предимно декларативно, прие декларация в защита на Сотир Цацаров и ръководената от него институция.

„По време на изборите лидери на политическа партия заявиха публично, че българската прокуратура участва в сценарий за дестабилизация на страната. По повод досъдебното производство за печатницата в Костинброд действията на разследващите органи бяха определени като национално предателство, извършвано с цел да бъде заличена информация в службите за безобразия, извършени от разследващите. ВСС намира тези публични изявления на политици за недопустими. Те обслужват само конюнктурни интереси и оронват авторитета на съдебната власт. ВСС категорично подкрепя българската прокуратура, която е длъжна да се съобразява единствено със закона и принципите на правовата държава, и ще реагира остро при всеки опит съдебната власт да бъде употребена по политически цели, независимо от страна на кой политически субект”.

По време на обсъждането на текста се оказва, че има втори вариант на декларацията, който обаче остана тайна за месиите. Висшите магистрати заявиха само, че откриват две грешки във втория вариант.

Членът на ВСС Камен Иванов коментира при обсъждането на текста, че „Темида е с вързани очи, но не е сляпа и знае кога и как я насилват”.

Председателят на ВКС Лазар Груев пък обяви декларацията за много закъснял и е трябвало да бъде приета още преди 3 години, защото тогата той е трябвало лично да занимава журналистите със състоянието на своите зъби. Груев визира свое изказване от преди три години, което бе предизвикано от дежурната порция критики на ГЕРБ към съдебната власт. Тогава Груев заяви, че „за последен път стиска зъби”.

  • Нито едно доказателство Желязков да е виновен за аферата "Костинброд"
  • Прокуратурата се съгласи, че никой не е виновен за аферата "Костинброд"
  • Единственият обвиняем по аферата "Костинброд" Росен Желязков не е виновен
  • Делото за аферата „Костинброд" - на финалната права
  • СГС заседава по делото за аферата „Костинброд”
  • Служител на костинбродската печатница: Прокуратурата показваше бракувани бюлетини
  • Съкратен процес за костинбродските бюлетини
  • Случаят "Костинброд" - обратно в прокуратурата
  • СГП протестира срещу връщането на делото "Костинброд"
  • Съдът спука прокурорския балон "Костинброд"