Пълна проверка на работата на ръководството на Софийския градски съд започва Висшият съдебен съвет.

Това се случва след безпрецедентно извънредно заседание заради скандалите, които избухнаха в съдебната система в края на миналата година.

Кадровиците на Темида изслушаха съдии и адвокати с проблемите, за които те предупредиха в няколко писма до Съвета.

Едва след тази проверка ще стане ясно дали ще се образуват дисциплинарни производства и дали ще бъдат наложени наказания.

След изслушването някои от съдиите казаха, че продължават да искат оставката на своите шефове заради проблемите със случайното разпределение на делата и съмненията за корупционни практики.

Пред членовете на ВСС съдии от Градския съд говориха за проблемите, които срещат в работата си с ръководството. Един от проблемите е достъпът до кабинета на председателя на СГС Владимира Янева.

Съдия от СГС разказа, че през последните две години в съдийския коридор и до председателския кабинет имат достъп лица, които не са съдии. Те посочиха и въпроси, свързани с командироването, за кадровата политика.

Преди думата да вземат съдиите, обяснения пред ВСС даде правосъдният министър Христо Иванов. Заради свое изказване, че от висшите магистрати идват сигнали за предрешеност на избора за председател на ВКС. Последваха коментари, че има „екшън-план”, крайната цел на който е начело на едно от съдилищата да застане лидер на Реформаторския блок.

Думата „Срам” прозвуча няколко пъти по време на изслушването. Съдии разказаха, че вече се притесняват да казват къде работят. Исканията им за оставки обаче остават.

„Няма значение дали съветът ще констатира, че има нарушения, дали ще образува дисциплинарни производства. Въпрос на елементарна чувствителност е. Във всяка държава, след това, което се изнесе тук, няма ръководител на пост, който би искал да остане”, коментира Весислава Иванова.

„Ще бъдем доволни, ако се търси решаване на проблемите, които поставихме. Бездействието вече е непоносимо”, каза и Таня Маринова.