Висшият съдебен съвет отстрани от длъжност съдия Румяна Ченалова за срок от 6 месеца, заради образувани две дисциплинарни производства срещу нея.

В периода на действие на наложеното наказание, тя няма да може да упражнява функциите си на съдия в Софийски градски съд.

Предложението за това е направено от дисциплинарния състав по казуса "Белведере" - Галя Георгиева, Магдалена Лазарова, Даниела Костова.

Миналата седмица ВСС образува трето дисциплинарно производство срещу съдията заради няколко нарушения по точки от Закона за съдебната власт. Става дума за действие или бездействие, което неоправдано забавя производството; действие или бездействие, което накърнява престижа на съдебната власт; неизпълнение на други служебни задължения.

Първото дисциплинарно производство на Ченалова е образувано през 2013 г., за нейни действия като адвокат по дело с македонска фирма. Второто е от 17 декември 2014 г. Причината за това производство се явява забавеното произнасяне на Ченалова по приблизително 50 дела, като едно от делата е по случая „Белведере”.

По неофициална информация в новото трето дело става дума за това, че не се е произнесла по искане на адвокати на обвиняемите по делото „САПАРД” от преди четири години за отмяна на наложени две обезпечителни мерки.