Висшият съдебен съвет не удовлетвори искането на бившия шеф на следствения отдел към Софийската градска прокуратура Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, да бъде освободен от съдебната система.

Той подаде заявление за напускане на магистратския си пост в четвъртък. Оставката му бе подложена на бурен дебат от кадровиците на „Темида”.

Преди това пред БНР Петров обясни, че причините за решението му са лични, а и психолозите препоръчвали на хората да си сменят работата на всеки 5-6 години.

Петров отрече оставката му да е свързана с  проверката, която започна в прокуратурата срещу него заради решението на ВКС по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. В мотивите си за оправдателната присъда магистратите посочиха, че следователят е извършил престъпление, като е склонявал към подкуп.  

Веднага след решението на ВКС Петров подаде молба да бъде освободен като шеф на следствения отдел към СГП. Тогава той помоли и да се извърши "пълна проверка, която да изясни всички факти и обстоятелства по случая и действията на абсолютно всички длъжностни лица от всички посочени в решението институции – МВР, ДАНС, прокуратура“.

При гласуването 12 члена на ВСС гласуваха за оставката, четирима бяха “против”, а двама се “въздържаха”. За приемането на това решение са необходими 13 гласа и оставката не бе приета. Така Петров се размина с едро обезщетение, което му се полага по Закона за съдебната власт, който постановява, че магистратите получават до 20 брутни заплати при напускане на системата.