Всяко трето жилище у нас е необитаемо, показва доклад на Световната банка. В същото време цените на жилищата са много високи, сравнени с размера на доходите.

В градовете има над 2,5 милиона жилища. Оказва се, че над 600 хиляди са празни, иначе казано 25% от апартаментите са обезлюдени. Това важи за София и големите градове. 

Същевременно 15% от населението живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство.

Снимка: btvnovinite.bg

В селата процентът на празните домове е още по-висок. От над 1,3 милиона над половин милион са празни, което е 43 на сто.

Снимка: btvnovinite.bg

От над 2000 души в недалечното минало сега в село Царевец са останали 300, казват местните и не крият най-големия си страх, че селото ще опустее напълно. 

Леля Венета разказва, че навремето, като изпращала сина си войник, улицата не стигнала за тържеството. „Беше богато село, народ много, да видиш някога какви сватби, кръщенета, изпращания”, спомня си тя. 

В съседната къща наследниците не са стъпвали поне от 15 години. Все пак прираст има. Привлечени от спокойствието, чужденци са закупили имоти в Царевец.

„Намерихме този дом в интернет, мъжът ми седна в колата, три дни кара, без да спира, и ето че сме тук и сме много щастливи”, признава Ксения Грийнууд. 

„Много е тъжно, че има много пустеещи имоти. Мисля, че липсата на пари гони хората и когато ги заработят другаде, се надявам да се върнат”, казва Иън Грийнууд. 

За да запази селата, местната власт залага на нетрадиционна идея да се свърже с наследниците и да ги убеди не да продават, а да отдават по наем, естествено символичен, родните си къщи на хора в нужда. Така вместо да се рушат, някой ще ги поддържа.

„Когато дойде, човек, който дълги години живее в София или Америка, или където и да е по света, и види, че в неговия дом е пуснат човек, който го е облагородил, който се грижи и го поддържа, и на него сърцето ще му трепне и ще се зарадва”, отбелязва кметът на Мездра Генади Събков.

Наскоро поредното младо семейство напуснало Царевец, подгонено от нужда и безработица.