Има сериозни забавяния по проектите за изграждане на регионални депа за отпадъци в страната. Това съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, след като инспектира работата по довършването на депото за отпадъци край бургаското село Братово. То ще започне да функционира в началото на 2015 г. и ще обслужва девет общини.

Василева посочи рискови проекти за изграждане на депа за отпадъци. Сред тях са тези в Самоков, Разлог, община Бани, Русенско.

Министърът подчерта, че ведомството ще се опита да спаси каквото е възможно до края на 2015 г., тъй като в следващия програмен период България не може да разчита на европейски пари за такива дейности. Финансиранията ще са само по отношение на съоръжения за предварително третиране на отпадъци.

В добри темпове се движат проектите в Бургас, София, Стара Загора и Габрово, но навсякъде има забавяне, констатира още Ивелина Василева. Като причина за това тя посочи спрените пари по оперативна програма „Околна среда”. Част от общините, сред които Бургас, се опитаха да спасят проектите си, като ги финансираха от местните бюджети, за да не спира строителството.

„Проектите в сектор „Отпадъци” са изключително важни за държавата ни. Почти няма проект в сектора, който да е без забавяне. Приветстваме усилията на общините. Община Бургас в най-тежкия момент на програмата, когато нямаше нито лев, разплатен към бенефициентите, трябваше със собствени ресурси да покрива нуждите и да се разплаща към изпълнителите, за да може нормално да тече строителния процес", изтъкна Ивелина Василева.

„За да не спрат дейностите по изграждането на депото, Община Бургас е осигурила нужните средства в размер на 3 млн. лв.", поясни кметът Димитър Николов, който е зам.-председател на ГЕРБ с ресор регионална политика.

Сред проблемите за тази година са и бедствията, които нанесоха щети. В момента министерството събира информация от общините. Резултатите ще бъдат докладвани на Европейската комисия. Бедствията и наводненията са нанесли щети в общините Добрич, Варна, Мездра, Габрово и Бургас.