Всички пенсии ще бъдат увеличени от 1 април 2013 година. Това заяви и социалният министър Тотю Младенов, след като поздрави около 50-ина пенсионери, събрали се да празнуват в тържествената сграда на НОИ международния ден на възрастните хора. Увеличението ще бъде за всички пенсионери, а ръстът му - 9.3 процента.

То обаче няма да е еднакво за всички, а ще зависи от това през коя година е отпусната пенсията. Най-голям брой пенсии - около 85 процента от всички, ще нараснат с 9,8 процента. От 1 април минималната пенсия става 150 лева, а социалната пенсия за старост - 110 лева. Увеличава се и таванът на максималната пенсия на 770 лева.

С 9,8 процента ще се увеличат пенсиите отпуснати до края на 2009 година. А за отпуснатите през 2010-а и 2011-а ръстът ще е съответно с 8,8 и с 5,7 процента. Най-малко увеличение ще има за пенсиите, отпуснати през тази година - 2,2 процента.

За увеличението ще са необходими допълнително близо 583 милиона лева. Според разчетите на НОИ, парите ще дойдат от по-големите осигуровки заради увеличението на минималната заплата и на минималните осигурителни прагове за различните професии. Както и от планираното увеличение през 2013-а на максималния доход, на който можем да се осигуряваме. Той скача от 2000 на 2200 лева.

С 20% се увеличават социалните осигуровки за полицаи и военни

Те ще продължат да се поемат от държавата. „Тези вноски няма да се плащат, както и сега не се плащат от самите държавни служители", обясни Тотю Младенов.

Размерът на обезщетението за безработица се запазва. Както и това за отглеждане на дете от 1 до 2 години.

„Разходните политики към осигурените лица могат да бъдат по-щедри, и то в една година когато всички знаем, че зимата ще бъде тежка", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Бизнесът упрекна управляващите, че не спазват обещанията си

Планира се първите три дни от болничния да продължат да се плащат от шефа. И то не само през 2013-а, а за постоянно.

„Имаме едно не спазване на обещанието. Ние предлагаме да бъде поделен този разход - 50 на 50, ако иска държавата да се намеси в тези 50 процента", каза председателят на Българска стопанска камара Божидар Данев.

В момента, за първите три дни от болничния работодателят плаща 70% от дохода на работника.

Проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване ще бъде обсъден идния понеделник в Надзорния съвет на НОИ. След това и в съвета за тристранно сътрудничество. Така че корекции не са изключени, преди одобрението му от Министерския съвет.