На заседание на Председателския съвет в Народното събрание всички парламентарни групи се обединиха около идеята да отпадне мораториумът върху иновативните лекарства.

Те внесоха предложение за отмяната му и утре промяната ще бъде гласувана на две четения, така че да влезе в сила преди началото на 2018 г.

Това е допустимо според правилника, макар да не се случва често.

„За мен е важно, че днес на Председателския съвет всички единодушно се подписахме на предложението за отпадане на параграф 6 – каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. – Нека намалим напрежението, което изкуствено беше създадено и се създаде едно противоречие между политическите формации, което смятам, че е недопустимо. Когато говорим за тема здравеопазване, когато говорим за онкоболни и когато някоя политическа сила се заиграва със страховете на хората, по-добре е да направим компромис и да се върнем обратно назад“.

„Власт на проби-грешки и пак проби-грешки. И формулата е търсене на консенсус за поправка на грешките. А в останалите случаи – партиен диктат. Независимо от предложението и мотивите на предложенията значение има само кой го е предложил“, коментира ситуацията лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Утре отпадането на мораториума ще бъде първа точка в дневния ред.