Вселенският патриарх Вартоломей отмени насрочения брифинг, след като поиска връщане на гръцки светини. Отпада и срещата му с българския премиер Бойко Борисов, която беше насрочена за вторник.

Български общественици поискаха в специална подписка Вселенският патриарх да постави Църквата ни на историческото й пето място сред православните църкви. Документът трябваше да бъде връчен на Вартоломей по време на брифинга, но това не се случи.

Появиха се мнения, че промените в програмата на Вселенския патриарх всъщност са продиктувани от реакцията на исканията му, които той отправи към президента Росен Плевнелиев по-рано днес.

Вартоломей поиска България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Според директора на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров реликвите са собственост на българската държава. Спорът и всякакви имуществени претенции между България и Гърция са прекратени още през 1925 и още веднъж през 1964 г.

Утре сутрин в предаването „Тази сутрин” по bTV очаквайте разговор на тема „Разгаря ли се скандал между Българската и Вселенската патриаршия?”.