Всеки пети българин ще си позволи лятна почивка в страната или в чужбина. Най-предпочитана за ваканция през топлите месеци традиционно си остава Гърция, но има и нови желани дестинации. Около 20 на сто от българите ще почиват това лято. 

650 000 наши сънародници ще изберат Халкидики и островите на южната ни съседка.

Снимка: btvnovinite.bg

По-малко са тези, които ще отидат в Турция и Сърбия. Интерес има и към Италия и Испания, където обаче заради транспорта цената е по-висока.

Снимка: btvnovinite.bg

Така за 10-дневен престой на 4-членно семейство разходите в Гърция са средно между 1000 и 1500 евро. С 200 евро по-скъпо ще ни излезе в Италия, а между 1500 и 1800 евро е почивката в Испания. 

Сезонът на ваканциите за Мария започва още след две седмици, когато с приятели ще посети Прага. За морска почивка обаче тази година вместо чужбина избира родното Черноморие. 

Заради нискотарифните авиокомпании обаче все повече българи се насочват и към по-далечни дестинации. Така освен към основните Гърция, Италия и Испания, търсене има и за по-нетрадиционните Кипър и Португалия. 

Според туристически агенти все още има интерес и към Турция, но много по-малък от минали години. 

Вместо една дълга почивка много наши сънародници предпочитат да направят няколко, но по-кратки пътувания. За сметка на 14-дневната ваканция в чужбина или на морето все по-актуални стават "дългите уикенди". 

По думите на Румен Драганов от Института за анализи и оценка на риска в туризма над 55% от българите пътуват индивидуално и ползват Airbnb като форма на настаняване. 

По този начин вместо за 400 евро уикенд в някой от европейските градове вече може да ни струва не повече от 150-200 евро. 

Снимка: btvnovinite.bg

Освен в чужбина и на морето все по-голям интерес има и към т.нар. селски туризъм. 

Много българи заменят хотелите с малки фамилни комплекси или каменни къщи, които предлагат спокойствие и хубава храна.