Все повече българки раждат второ дете. Макар и бавно, броят на семействата с по две деца расте.

През миналата година са проплакали малко над 60 000 бебчета, като 37% от тях, или малко над 24 000, са били втори в семейството.

За сравнение само преди три години бройката на вторите деца в семейството е била с около 1000 по-малко.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди четири дни Виктория Боюкова става майка за втори път. Смята се, че най-добрата разлика между децата в едно семейство е от две до четири години. Така е и в семейството на Виктория. 

„Имам притеснения - и финансови, и всякакви, но и двамата с бащата работим, а и грижите са нищо в сравнение с радостта, когато влезеш и видиш пълната къща”, категорична е майката. 

„Ако сравняваме данни от 2000 г., ще забележим, че има една тенденция на леко увеличение във вторите раждания. През 2001 г. вторите са били приблизително около 20 000, което е 30 на сто в общата раждаемост. По данни за последната година 24 185 са вторите деца, което е 37% от всички деца, родени през миналата година”, заяви доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека към БАН. 

Средната възраст, на която ражда българката, също се покачва и вече е около 27 години. 

„За второто детенце малко по-голяма става възрастта - около 30-32 години и нагоре, и там вече крие известни рискове. В случаите, когато има желание, но няма възможност, разбира се, много много голяма заслуга имат и репродуктивните техники”, посочи д-р Мирослава Генадиева, акушер-гинеколог.

Въпреки това обаче България е и на второ място в Европа по раждания на майки под 20 г. 

Моделът на три и повече деца в семейството у нас все още остава непопулярен. Едва между 5 и 8 на сто от българските семейства се решават да имат повече деца.