В последните 5 г. пътуванията на българи до Израел са скочили цели четири пъти. Все повече авиокомпании, включително и нискотарифни, летят от България до Израел.

Това обяснява и драстичния ръст на пътуванията на българи до Светите земи в последните години. Повече от половината от тях са с цел бизнес, но расте значително и броят на българските туристи там.

На този етап туроператорите не са получили инструкции от авиокомпаниите за възстановяване на разходите за самолетни билети до Израел при отказ от пътуване.

Това означава, че засега авиокомпаниите не считат района за опасен.

Срещаме Регина и Светлана преди единствения полет от София до Тел Авив днес. Прибират се в Израел, където живеят и работят.

„Очакваме да има някакви усложнения заради решението на Тръмп и събитията около Ерусалим, но и това ще отмине”, казва Регина.

В една от туристическите агенции в София също се надяват ситуацията да е временна. В последните 3 години отчитат сериозен интерес към туризма и бизнес пътуванията.

„Израел е топла държава и в момента, през зимата, доста от клиентите ни предпочитат да отидат на топло и това е една от дестинациите, които биха предпочели. Можем да я сравним с Испания по поток на пътници, което вероятно сега ще спадне като проценти”, коментира мениджърът Рая Крумова.

Очаква се мерките за сигурност, които и досега бяха изключително строги, да се затегнат допълнително.

„Задължително трябва да погледнете дали в паспорта си имате печат от арабска държава и коя – има значение и може да се окаже проблем”, каза Рая Крумова.

Тя съветва хората, които имат такива печати, да си сменят паспортите.

Съветват и преди пътуване до Светите земи да се сключи застраховка за отказ от пътуване. Стойността обикновено е около 1-2% върху цялата сума за нощувки и билети.

Застраховката за отказ от пътуване се сключва най-късно 3 дни след плащането на пакета нощувки и билети. Това означава, че ако сме резервирали почивката преди два месеца, например, вече е късно за подобна застраховка.