Предложението на Тереза Мей вече е известно на българите във Великобритания. През последния месец все повече наши сънародници подават документи, за да получат право на постоянно пребиваване.

Георги Димов пристига в Англия преди седем години, за да учи “Бизнес и икономика” в Манчестър. В момента работи и иска да получи постоянно жителство на Острова. Процедурата по издаване е шест месеца. 

„Искам да получа картата за постоянно пребиваване във Великобритания главно заради референдума, който се проведе преди година и решението на гражданите на Великобритания да напуснат Европейския съюз. Това много би ми помогнало при евентуално мое решение да се завърна един ден в България. Искам да имам възможността да дойда свободно обратно тук и да си намеря работа”, казва Георги.

Същите аргументи има и Tихомир Димитров, който живее на Острава вече 5 години. 

„С тази карта винаги би ми било по-лесно да пътувам както към Англия, така и извън Англия. Гражданството ми дава една сигурност”, допълва той.

Около 3 милиона граждани от Европа работят и учат в Кралството, а 1,3 милиона са британските граждани, живеещи на територията на Европейския съюз.

Какво ще договорят Брюксел и Лондон, все още не е ясно. Според професор Мориц Пайпър, преподавател по Международни отношения и Източноевропейска политика, със сигурност ще има споразумение, което ще удовлетворява и двете страни.

„Една от възможносите е да има отделни споразумения, които да гарантират сигурносттта на тези граждани, които са дошли в Обединеното кралство преди 29 март”, отбелязва той. 

Европейските граждани ще могат да идват, да живеят и работят във Великобритания даже и след напускането им от Европейския съюз, но с една такава карта би било много по-лесно, защото няма да има нужда от проверки на платени данъци и осигуровки.